sobota 26. prosince 2009

Návod na stahování černé barvy z vlasů

Jelikož jsem se nějak začala motat na fóru ohledně barvení vlasů, zaráží mne, jak často se zde opakuje jeden dotaz, nebo spíše prosba o radu...

Proto jsem se rozhodla, že článeček na dané téma asi nebude zcela od věci.

Takže, přátelé, JAK SAKRA SUNDAT ČERNOU?! Edit: ano, tohle je návod pro někoho, koho to opravdu baví a je ochotnej riskovat, že se mu to nepovede a ty vlasy přijde.



Ano, ideálně tak, že se zvedneme, rozbijeme prasátko (popřípadě ještě prasátko někoho z rodiny) a vyrazíme ke kadeřnici. Nicméně jsou mezi námi i takové, které buď prasátko nemají, nebo hodlají svoje síly s vlasy a peroxidem vyzkoušet samy (a mezi těmi jsem i já, neb experimentování mne značně baví).

Takže, ujasněme si několik věcí.
Když si koupíte barvu v odstínu, který chcete dosáhnout a dáte si ji na černé vlasy, NEDOSÁHNETE TOHO. Černá (mluvím hlavně o chemce, kterou si na vlasy napatláte, s přírodní černou je to o něco lepší, ale ne zase o tolik) se světlejším odstínem nepřebarví. Tečka. Jestli někdo chce vysvětlit proč, můžu, ale pro potřeby tohoto článečku stačí pouze konstatování.
Takže jedinou možností je nechat odrůst (ale to není na týden, že ano) a nebo odbarvit. A i zde se nám otevírá několik možností.
Melírování, což je možnost postupná, nebo brutální stažení najednou. Že by se dalo něco z toho doporučit, říci nemohu, ale méně brutální je melírování.
Čím a jak?
Buď zakoupíme některý osvědčený odbarvovač (E20 od Palette,  Londa melír, nebo jiný - hlavní je, aby na krabičce bylo napsáno "zesvětlí o x odstínů (často 4-6)", nebo koupíme melírovací prášek (pokud nevíte, o čem je řeč, zeptejte se prodavačky v drogerii, ve větších řetězcích typu DM je tolik nemají, ale v menších drogeriích, které jsou snad v každém městě, je seženete) a peroxid. A teď pozor. Síla peroxidu záleží na tom, jak moc chcete zesvětlit. Dělá se 3%, 6%, 9% a 12%. Přičemž 12% lze doporučit pouze pro takové, které s melírem nebudou dělat poprvé a mají jakous takous zkušenost s odbarvováním a barvením.
Počet balení závisí na hustotě a délce Vašich vlasů. Lépe je toho koupit více, než méně.
Dobré je taky odbarvovat s nějakým časovým odstupem od barvení na tmavo. Abysme za a) vlasy tolik nestresovali a za b) se měla černá šanci trochu vymýt.
Předem také upozorňuji na to, že pokud máte barvu "zažranou" (tzn. vícenásobné barvení celých délek) bude stahování značně náročné, ne-li přímo nemožné.
Doma smícháme směs podle návodu (v barvě prostě všechno, v případě melíru prostě nasypeme prášek do nějaká mističky a přilévámé peroxid - dokud nevznikne krémová konzistence. To máte ale ostatně i v návodu na melíru, který bývá vytištěn na obalu prášku). A teď přichází ta závažná fáze - zvaná "patli matli".
Obojí - jak odbarvovač, tak melír, se nanáší na nemyté vlasy.

Odbarvování celkové:
Je dobré, rozdělit si vlasy na více částí. Ideálně začneme nanášet "vzadu na krku", prostě v místech, kde bejvá gumička, chápeme? A postupujeme dopředu. Doporučuju nenanášet odbarvovací utrejch až k hlavě - budete pak mít bílo. S tím, že část směsi by nám měla zůstat na právě cca 2 cm u hlavy, které necháme nenapatlané.
Necháme uplynout doporučenou dobu -10 minut (to znamená, že pokud je doporučená doba 30 minut, tak to necháme 20 minut atd.) a na právě posledních 10 min. dáme směs i k hlavě.
Pro ty z Vás, co se s tím nechtějí patlat: prostě to dejte na všechny vlasy...
Po dobu působení odbarvovače je dobré jej zakrýt třeba fólií na potraviny a zabalit do ručníku, zlepšuje to (=teplo) působení.
Průběžně kontrolovat, jestli odbarvení není již dostačující (ano, pokud chcete stáhnout černou jen o trochu, je zbytečné nechávat odbarvovač na vlasech déle).
Doporučuji důkladně (!!!) vymýt.

Pokud se rozhodnete pro šetrnější (melírovou) metodu, můžete buď:
- omotat hlavu fólií, udělat do ní dírky a těma vytáhnout vlásky a na ty dáte odbarvovač.
- a nebo oddělovat pramínky od ucha k uchu (vzadu se Vám to sama sobě (sám sobě) nepovede) a na jeden dát melír (odbarvovač), zadělat do alobalu, pramen vynechat, dát odbarvovač... Na tomto videu je to vcelku dobře vidět, o co byste se měli snažit.

Následný postup je stejný, ale pokud budete mít vlasy v alobalu, MUSÍTE je velice dobře hlídat, jinak se Vám může stát, že alobal sundáte i s vlasy.

EXTRÉMNĚ DRASTICKÁ METODA NEHODNÁ NÁSLEDOVÁNÍ A JEN NA VLASNÍ NEBEZPEČÍ:

Pokud si jste naprosto jistá (jistý) svým kadeřnickým umem a jste ochotni riskovat své vlasy, čtěte dále:
Další možností, která docela dosti dobře stahuje je: Koupíme melír, 12% peroxid a pramen po pramenu (žádný melírový vynechávání) naneseme odbarvovací směs na vlasy: každý pramen zaděláme do alobalu. Začínáme tak cm od hlavy, aby nedošlo k podráždění pokožky, alobalovou helmu zaděláme fólií, prohřejeme fénem, zabalíme do nahřátého ručníku a necháme cca 25 minut působit.
Po 25ti minutách nanaseme směs s 9% peroxidem i na vynechanou partii u hlavy (pro tento účel sundáme již alobal) a zase zamotáme do fólie a necháme působit deset minut (dle stupně odbarvení méně i více).
Během celého odbarvování kontrolujeme sílu odbarvení - není třeba nechávat peroxid zbytečně dlouho.
Při smývání se modlíme, ať nesundáme odbarvovač i s vlasy.


Po jakémkoliv odbarvování doporučuji hodně intenzivně zábalovat a maskovat. Vlasy to budou HODNĚ potřebovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat