čtvrtek 30. června 2016

Isch se zbláznila...

... a začala cvičit.

Co mě k tomu vedlo?
Asi bych nebyla zcela upřímná, kdybych tvrdila, že v tom nebude touha něco udělat se svou postavou.
Hlavní motivací ale byla genetická dispozice ke tvorbě trombóz. A ačkoliv někdy nejsou moje myšlenky zcela optimistické, ještě netoužím po tom, aby to se mnou v nějakém nestřeženém okamžiku prásklo.

Takže jsem se rozhodla s tím něco udělat. A nejlepší prevence, o které jsem se dočetla, je pravidelný pohyb. A jelikož mi bylo jasné, že když si to jasně nestanovím, tak budu neustále slevovat, tak jsem si naordinovala třikrát týdně HEAT. Že nevíte, co to je?
Ve zkratce - chodíte na pásu, který rozhýbáváte vlastní silou. Podle toho, jak jste na tom s kondičkou, tak můžete chodit i do kopce, ten pás může brzdit... Prostě sranda. Pokud Vás zajímá víc, použijte Vaše google-fu.

K HEATu jsem přišla tak, že Liška na to jeden čas pořád chodila a mně se to zdálo jako vhodná aktivita. Chodíte, neběháte. Nikdo nevidí, že se potíte jako prase. A ty, co to vidí, se potí stejně tak jako Vy, takže na Vás rozhodně nekoukají pohoršeně.

Na první hodinu jsem vyrazila se sousedkou. Jo, jsem srab a bála jsem se jít sama. Protože takhle jsem si mohla někomu hned stěžovat (a ten někdo se mohl případně pak i postarat o zvěř, kdyby to se mnou bývalo prásklo). Instruktorka žena pokročilého věku a postavy, kterou by jí mohla závidět kdejaká puberťačka.
Bylo nám vysvětleno, jak pás funguje a že prostě máme jít, hlavně nemáme zastovovat a slejzat z toho. Když budeme chtít, můžeme se pustit madel, ale napoprvý to moc často nebejvá.
No, nebudu lhát. Odpočítávala jsem minuty do konce a uvažovala, kdy to vzdám. Bála jsem se pustit, protože jsem byla přesvědčená, že si okamžitě rozbiju hubu. Teklo ze mně asi tak, že jít normálně po chodníku, tak si všichni myslí, že tam projel kropicí vůz a můj obličej by se dal používat na semaforu místo červené, domů jsem si zbaběle zavolala odvoz z práce.

Jelikož ale rozhodnutí bylo učiněno, zasekla jsem se a za dva dny vyrazila znovu.
V podstatě všechno se opakovalo, ale velice, velice opatrně jsem se zkusila na chvilku pustit.

Po cca čtvrt roce, kdy jsem chodila pravidelně, jsem se dostala do stavu, kdy jsem s to chodit do kopce bez držení, popoběhnout a v podstatě většinu z toho dám v tempu s instruktorem. Jen ten kropicí vůz nám zůstal.

Jelikož se ale oteplilo a sál není bohužel tak dobře odvětrávaný, jak bych uvítala, tak jsem se rozhodla se podívat po něčem dalším. Když se zamyslíte nad sporty, kdy si nebudete ani jako vorvaň huntovat klouby a k tomu je to vhodné na léto, tak Vám jednoznačně vypadne ta jediná volba, ke které jsem mohla dospět.
Plavání.
Jo, jedu na "paní radovou", ale to hodlám napravit (nemám mezi čtenáři nějakého dobrodruha, co by se mnou šel do bazénu a - s nasazením vlastních nervů a veškeré trpělivosti - byl s to mi to trochu vysvětlit?).
Poprvé to bylo asi 750m a byla jsem ráda, že jsem ráda.
Po třech týdnech jsem na kiláku a půl bez uzardění, zítra jdu zkusit "co to dá". Sama jsem zvědavá na výsledek.

Celé toho moje snažení mě přivedlo ke zajímavému zjištění, které tedy není zrovna pozitivní.
Že tvrzení, kterým jsem se, stejně jako hromada dalších kuliček, oháněla "moje váha mě nijak neomezuje" byl jenom kec. Stejně tak, jako že jsem naprosto spokojená.

Čím dál tím víc mě to baví. Cvičím aktuálně pětkrát týdně, doma válčím s TRX (o tom zase někdy jindy) a pomalu se dostávám do formy. Už se nezadýchám, když dobíhám tramvaj. Nebo rozhodně ne tolik. Zlepšila se mi hybnost, což zcela upřímně oceňuju hlavně v posteli.
Vlastnictvím Multisport karty se mi výrazně rozšířili možnosti toho, co můžu dělat.
Takže tedy přátelé: nemáte nějaký tip na to, co bych mohla dál vyzkoušet?

A ne, nebudu Vám slibovat "teď už budu psát", protože buď jsem v práci, nebo ve fitku/v bazénu a ještě si stále nejsem jistá, jestli je má duševní pohoda obnovena natolik, abych dokázala psát.

5 komentářů:

  1. Fitbox! Náročné, zpocena jsem jako prase, ale není nad to vymlatit se ze všeho :o) klidně můžeme jít někdy spolu... Talanka

    OdpovědětVymazat
  2. Isch se zblaznila a dostala rozum;)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě ses nezbláznila, jen Ti neco došlo. Držím palce. Z.

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce. Přidáš výsledky snažení a třeba i fotku? Pedro

    OdpovědětVymazat
  5. .... nemá chybu. Reflexe existuje. Pecka. A dík za inspiraci.

    OdpovědětVymazat